Wskazówki dotyczące zdrowego spożycia węglowodanów

Węglowodany są najbardziej istotnymi składnikami odżywczymi w naszym organizmie. Pomagają w trawieniu, budowaniu mięśni i funkcjonowaniu mózgu. Tak więc, lepiej jest spożywać ilość węglowodanów, które organizm potrzebuje.

Oto 7 najważniejszych wskazówek dotyczących zdrowego spożycia węglowodanów.

Unikaj białej mąki

Biała mąka jest bogata w cukier i ma mnóstwo kalorii. Unikaj więc jedzenia białej mąki i zamiast niej jedz brązowy ryż, owies, jęczmień, grykę i quinoa.

Jedz zdrowe warzywa

Warzywa są najlepszym źródłem węglowodanów i możesz je również jeść bez oleju.

Unikaj słodyczy

Cukrowe pokarmy są ładowane z kaloriami, więc trzeba ich unikać i jeść pokarmy, które są niskie w cukrze, jak owoce, warzywa i rośliny strączkowe.

Jedz płatki owsiane

Owsianka jest najlepszym sposobem na kontrolowanie poziomu cholesterolu. Płatki owsiane zawierają błonnik, co czyni je zdrowymi.

Nie pomijaj śniadania

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, więc należy jeść dobre śniadanie i spożywać więcej węglowodanów.

Spożywaj więcej białka

Białko pomaga w produkcji czerwonych krwinek, a także zmniejsza ryzyko chorób serca. Białko pomaga również w budowaniu silnych mięśni i kości.

Wnioski:

Stosując się do tych wskazówek, możesz łatwo spożywać ilość węglowodanów, której potrzebuje Twój organizm. Możesz również trzymać się z dala od negatywnych skutków nadmiaru węglowodanów.