Węglowodany są najbardziej istotnymi składnikami odżywczymi w naszym organizmie. Pomagają w trawieniu, budowaniu mięśni i funkcjonowaniu mózgu. Tak więc, lepiej jest spożywać ilość węglowodanów, które organizm potrzebuje.
Oto 7 najważniejszych wskazówek dotyczących zdrowego spożycia węglowodanów.
Unikaj białej mąki
Biała mąka jest bogata w cukier i ma mnóstwo kalorii. Unikaj więc jedzenia białej mąki i zamiast niej jedz brązowy ryż, owies, jęczmień, grykę i quinoa.
Jedz zdrowe warzywa
Warzywa są najlepszym źródłem węglowodanów i możesz je również jeść bez oleju.
Unikaj słodyczy
Cukrowe pokarmy są ładowane z kaloriami, więc trzeba ich unikać i jeść pokarmy, które są niskie w cukrze, jak owoce, warzywa i rośliny strączkowe.
Jedz płatki owsiane
Owsianka jest najlepszym sposobem na kontrolowanie poziomu cholesterolu. Płatki owsiane zawierają błonnik, co czyni je zdrowymi.
Nie pomijaj śniadania
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, więc należy jeść dobre śniadanie i spożywać więcej węglowodanów.
Spożywaj więcej białka
Białko pomaga w produkcji czerwonych krwinek, a także zmniejsza ryzyko chorób serca. Białko pomaga również w budowaniu silnych mięśni i kości.
Wnioski:
Stosując się do tych wskazówek, możesz łatwo spożywać ilość węglowodanów, której potrzebuje Twój organizm. Możesz również trzymać się z dala od negatywnych skutków nadmiaru węglowodanów.