Jak zmniejszyć ślad węglowy firmy gastronomicznej?

Czy zdajesz sobie sprawę, że ślad węglowy każdej firmy jest mierzony w tonach emisji CO2 rocznie? Im większy ślad węglowy ma firma, tym większe jest zagrożenie dla środowiska.

Pojawia się pytanie, jak możemy zmniejszyć ślad węglowy naszej firmy? Jako właściciel małej firmy, musisz być świadomy faktu, że nie będziesz w stanie całkowicie zredukować śladu węglowego swojej firmy.

Ale możemy spróbować zmniejszyć ślad węglowy tak bardzo, jak to możliwe. Oto lista kilku najważniejszych kroków, które pomogą Ci zmniejszyć ślad węglowy Twojego biznesu gastronomicznego.

Używaj ekologicznego sprzętu

Istnieją różne rodzaje sprzętu i są one wykorzystywane w każdym rodzaju biznesu. Tak więc, kiedy wybierasz sprzęt dla swojej firmy, upewnij się, że używasz najbardziej ekologicznego i o niskim śladzie węglowym sprzętu.

Na przykład, jeśli masz food truck, to upewnij się, że używasz sprzętu o niskim śladzie węglowym, jak piece słoneczne i powolne kuchenki.

Kupuj zieloną energię elektryczną

Jeśli kupujesz swoją energię elektryczną od firm energetycznych, to możesz być pewien, że firmy energetyczne dostarczają Ci energii elektrycznej z minimalną ilością śladu węglowego. Ale nie można być pewnym, że firmy energetyczne nie będą pobierać więcej niż minimalna ilość śladu węglowego. Dlatego należy upewnić się, że kupujemy energię elektryczną od firm oferujących zieloną energię.

Używaj zrównoważonych opakowań

Jest to powszechna praktyka, że biznes gastronomiczny używa plastikowych opakowań do żywności. Ale jeśli używasz ekologicznych opakowań, wtedy nie będziesz musiał się martwić o ślad węglowy.

Używaj pojemników wielokrotnego użytku

Pojemniki wielokrotnego użytku są najważniejszą rzeczą, której możesz użyć, aby zmniejszyć ślad węglowy swojej firmy. Ponieważ przez większość czasu używamy jednorazowych pojemników do przechowywania artykułów spożywczych, a to dodaje dużo śladu węglowego.

Wnioski:

Catering jest najbardziej popularnym biznesem gastronomicznym na świecie. Tak więc, jeśli planujesz rozpocząć działalność gastronomiczną, to musisz być świadomy faktu, że doda to dużo śladu węglowego do Twojej firmy. Aby zmniejszyć ślad węglowy swojego biznesu gastronomicznego, możesz zastosować się do wymienionych wskazówek.